Checklist voor ondernemers die overbruggingskrediet bij de bank willen aanvragen

Overbruggingskrediet, Businesscoach, Bedrijfsstrategie

1. Wees heel eerlijk tegen jezelf 

Geef bij het aanvragen van een overbruggingskrediet antwoord op de volgende vraag:

Hoeveel bestaansrecht had jouw onderneming op 1 maart 2020?

Nog voordat de Nederlandse overheid allerlei maatregelen heeft genomen om onze gezondheid te beschermen. 

2. Zorg voor een goede voorbereiding. 

Een overbruggingskrediet zoals BMKB en GO worden via banken beschikbaar gesteld. Banken stellen zich dus eerst de vraag of de onderneming voldoende bestaansrecht had voordat de Corona crisis uitbrak. Vervolgens is de vraag of de onderneming na de Corona crisis op tijd zal herstellen om het extra krediet weer terug te kunnen betalen. Wat is de terugbetaal capaciteit van de onderneming? 

Om hier goed antwoord op te kunnen geven, hebben de banken de volgende informatie nodig: 

  • Jaarcijfers 2018 en 2019. Indien 2019 nog niet beschikbaar is, zorg dan op zijn minst voor goede Interne rapportage
  • V&W / Balans over 2019
  • Prognose 2020 en 2021 voor Corona.
  • V&W / Balans / Liquiditeit scenario waarbij er geen sprake is van Corona. Zo zou jouw jaar er waarschijnlijk hebben uitgezien. Noem dit de management case
  • Prognose 2020 en 2021 na corona.
  • V&W / Balans / Liquiditeit scenario waarbij er wel sprake is van corona.

Hoe ziet jouw jaar eruit, als bijvoorbeeld eind mei de intelligente lock-down wordt verminderd en de economie weer langzaam aan zal trekken. Wat voor effect heeft dat op jouw V&W, Balans en Liquiditeit. Laat alle Corona effecten transparant zien door daarvoor aparte regels aan te maken. Noem dit de Corona base case. – Prognose 2020 en 2021 na Corona. V&W / Balans / Liquiditeit scenario waarbij er wel sprake is van Corona. Hoe ziet jouw jaar eruit als de lock-down bijvoorbeeld wordt verlengd tot en met september? Wat voor effect heeft dat op jouw V&W, Balans en Liquiditeit. Laat ook hier alle Corona effecten transparant zien door daarvoor aparte regels aan te maken. Noem dit de Corona worst case. 

Door de prognoses zowel voor 2020 als voor 2021 uit te werken, kunnen banken zien wanneer er weer sprake is van betaalcapaciteit om de extra kredieten terug te kunnen betalen. 

3. Maak eerst gebruik van alle maatregelen die de overheid heeft geboden. 

De Nederlandse overheid heeft diverse maatregelen in het leven geroepen om de ondernemers te helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de NOW, de TOZO en de TOGS maatregelen. Maar denk ook aan de mogelijkheid om belastingen uit te kunnen stellen. Dit geldt zowel voor de VPB, als de LB als de BTW. Mocht jij als ondernemer gebruik willen maken van de BMKB of GO faciliteit in tijden van corona crisis, zorg er dan voor dat jij reeds gebruik hebt gemaakt van alle maatregelen van de overheid, die voor jouw onderneming zijn toegestaan. Maak dit ook inzichtelijk in de scenario’s. 

Als jij inderdaad van mening bent dat jouw onderneming voldoende bestaansrecht had voor de corona crisis en jij houdt je goed aan tip 2 en 3, dan verhoogt dat jouw kans om een overbruggingskrediet gehonoreerd te krijgen. Vind jij het lastig om zelf antwoord te geven op de vraag of jouw onderneming voldoende bestaansrecht had voor de corona crisis, neem dan contact op met de businesscoach van Kingdom Consultancy. Wij kunnen als externe partij ook antwoord geven op deze vraag. Het helpt richting een bank als een externe partij antwoord geeft op deze vraag t.o.v. dat jij als ondernemer zelf antwoord geeft op deze vraag. 

Andere blogs van Kingdom Consultancy

    Write a comment