Om te kunnen oogsten moet je wel eerst zaaien

Succeservaringen

In een wereld waarin social media een belangrijke plaats heeft ingenomen, lijkt het wel alsof mensen continu een succeservaring willen hebben. Het is heel belangrijk wat de buitenwereld van je vindt en een like meer of minder kan je dag verpesten of goed maken. De buitenwereld wordt via social media goed op de hoogte gehouden van de succes ervaringen die mensen hebben. Deze succes ervaringen zou je de oogst kunnen noemen. Wat de buitenwereld echter niet meekrijgt, is het vele zaaien wat aan de oogst vooraf is gegaan. Het harde werken voordat men geld genoeg heeft om op die mooie vakantie te kunnen gaan. Of het vele leren voordat je dat diploma eindelijk kan halen. Doordat het harde werken, het zaaien veelal onzichtbaar blijft, denkt men dat de successen makkelijk te realiseren zijn. Men raakt vervolgens gefrustreerd als het succes of de oogst bij zichzelf uitblijft. Men stapt hier echter over het zaaiproces heen. Zonder te zaaien, kun je namelijk ook niet oogsten. Om dit te onderstrepen, de volgende voorbeelden uit de sport: wielrenner Terpstra die de Ronde van Vlaanderen wint in 2018 en het gouden Nederlands Volleybalteam uit 1996.

De overwinning in de Ronde van Vlaanderen door Niki Terpstra

Het is 1 april 2018 en Niki Terpstra wint op 33-jarige leeftijd de Ronde van Vlaanderen, één van de mooiste klassiekers die er is! Het is dan 32 jaar geleden dat een Nederlander voor het laatst deze eendagskoers heeft gewonnen. Terpstra bereikte solo de meet in Oudenaarde, nadat hij op 19 km van de meet de aanval had gekozen. Terpstra moest na zijn aanval uit het voorste peloton eerst ongeveer een halve minuut dichtrijden op drie koplopers, Sebastiaan Langeveld, Dylan van Baarle en Mads Pedersen. Hij is op de Kwaremont aan het vechten tegen de wind. Hij wist dat hij dat moest blijven doen. Hij kreeg ze op de Kwaremont in het zicht en wist dat hij ‘erop en erover moest’ om maar in wielertermen te blijven.

De rest is geschiedenis. Na vier jaar daarvoor ook al het andere monument, Paris-Roubaix, te hebben gewonnen, schrijft wielrenner Niki Terpstra opnieuw geschiedenis. Hij wint de beide monumenten en is de eerste Nederlander sinds enkele decennia, die dat voor elkaar heeft gekregen. Als kleine jongen droomde hij hier al van. Hij wilde ooit met zijn handen in de lucht over de streep gaan in de voorjaarsklassiekers Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix. Dit was de oogst die hij in zijn wielercarrière wilde halen, zijn stip aan de horizon. Maar Terpstra wist ook dat dit niet zomaar zou gebeuren. Hij wist, dat hij hiervoor moest zaaien. Seizoen na seizoen heeft Terpstra keihard gewerkt. Vooral in de wintermaanden, uren achtereen op de fiets. Met slecht weer, met tegenwind, in de kou. Hij wist dat hij deze weerstand nodig had om een grote koers als de Ronde van Vlaanderen ooit te kunnen winnen. Het vele harde werken, het vele zaaien werd uiteindelijk uitbetaald. Op de Kwaremont, waar Terpstra in staat was om een gat van 30 seconden met de drie koplopers in zijn eentje dicht te kunnen rijden.

Dat heeft alles te maken met het zaad wat Terpstra figuurlijk gesproken in de wintermaanden in de grond had gestopt. Het harde werken staat daarbij symbool voor het zaad van de boer die zijn akker inzaait. De boer ploegt zijn grond om, zaait zijn zaad, bemest en bewatert de grond, zorgt ervoor dat de onkruid verdwijnt, zodat uiteindelijk maanden later de oogst groot zal zijn. Zo was het ook voor Terpstra. In de wintermaanden heeft hij gezaaid, vele uren hard getraind om in de aprilmaand te kunnen oogsten. En wat een oogst! De grote klassieker Ronde van Vlaanderen.

Gouden volleybal elftal in 1996

Het is 4 augustus 1996. Het Nederlands volleybalteam staat opnieuw in de finale van de voor Nederland toch al zeer succesvol verlopen Olympische Spelen. Na een zinderende finale tegen aartsrivaal Italië behalen de Lange Mannen uit Nederland na een spannende vijfsetter het olympisch goud. Het is de bekroning van een ambitieus Nederlands topsportproject, het zogenaamde Bankrasmodel waarvoor talentvolle volleyballers de handen ineensloegen.

Dit project startte eigenlijk al in 1985 onder leiding van Arie Selinger. Het was de bedoeling om aan een succesvol Nederlands volleybalteam te bouwen. Er werd heel zorgvuldig gekneed aan een team en aan een topsportcultuur. Als jaren later coach Joop Alberda het overneemt van Arie Selinger, wordt de echte oogst binnengehaald. Waar de succesvolle Nederlandse mannen het in de olympische finale van 1992 nog afleggen tegen Brazilië, verslaan ze Italië in 1996. Het is een proces van ruim 10 jaar geweest. Jaren van zaaien, kneden aan een team, dingen aanpassen, bijstellen, moeilijke beslissingen nemen, etc. Alles mondt uiteindelijk uit in een prachtige oogst in 1996. Het wordt jaren erna zelfs verkozen tot sportmoment van de eeuw. Een schitterend voorbeeld van een oogst, die binnengehaald kon worden doordat er jaren ervoor was gestart met een strategie. Een strategie waarbij de leiding bewust was dat er eerst heel veel gezaaid moest worden, dat er veel geduld moest zijn en doorzettingsvermogen om uiteindelijk de top te kunnen bereiken. Ze zijn het proces gestart met dit einddoel in zicht. De beste van de wereld op de olympische spelen.

Wat kunnen wij hiervan leren?

Het is goed om de oogst te willen maar besef dat hier een lang proces van zaaien, ploegen, hard werken en groeien aan vooraf gaat. De oogst komt niet vanzelf. Weet wat je moet doen om de oogst te realiseren die je voor ogen hebt. Dat is een krachtig principe wat voor heel veel dingen opgaat, maar zeker ook voor ondernemers geldt. Ondernemen kan ook gezien worden als topsport. Zorg ervoor dat je weet waar jij voor wil gaan. Wat is jouw oogst die je wil binnenhalen? Zoek dan uit wat je er allemaal voor moet doen om die oogst binnen te kunnen halen en ga daarmee aan de slag. Ga zaaien zodat je jouw oogst ook binnen kunt halen. Net zoals wielrenner Niki Terpstra deed in 2018, of het gouden volleybalteam uit 1996. Wat is jouw hoofdprijs? Voor welke oogst wil jij gaan?

Meer blogs van Kingdom Consultancy